fredagens gloria

löjligt är ordet. det är rent av löjligt att jag känner fredagseufori. för att inte säga generande.
det skulle aldrig bli så. jag skulle aldrig känna känslan av befrielse när veckan tog slut.
drivet, det huvudsakliga, ligger just nu i klättringen. där finns kreativiteten och den sanna glädjen.

missförstå mig inte, kärleken till texten finns fortfarande, den kommer aldrig sluta spira. dessutom anser jag mig oerhört priviligerad att få arbeta med det jag gör.

men någon gång, någon gång ska jag ha min stuga nära ett berg som kan klättras uppför och åkas nedför. jag ska kunna en jävla massa om lavar och blommor och jag ska lära mig cykla i skogen.

vad jobbar man med då?
författare?
webmaster?
renskötare?

kim.

pinigt håkan roswall

utan att vara minutiöst insatt i pirate bay-rättegången konstaterar jag att det är pinsamt hur åklagaren har så lite kunskap om tekniken bakom fildelning att han inte ens kan föra målet framåt som han tänkt.

kim.

skinnskalle

på radion pratar de om att stötande symboler såsom hakkors inte får bäras i skolmiljön, enligt mig helt rätt.

fritidsgården som ligger i samma område däremot är riktigt ute och cyklar. här har förbud införts mot bomberjackor, kängor, hängslen och rakade huvuden. detta sänder givetvis väldigt konstiga signaler till alla ungdomar. vi får tidigt lära oss att det är det inre som räknas, inte det yttre. på samma sätt som du inte ska dömas för hur stora bröst du har, vilken färg din hy råkar ha eller vilken musik du ska lyssna på så bör väl inte ett par kängor eller en viss typ av jacka stämpla dig som rasist, eller?

dessutom råkar det vara så att just denna klädstil (bomberjacka, hängslen, uppvikta jeans, kängor, skjorta) mynnar ur en
rörelse som inte alls har något att göra med politik överhuvudtaget. skinheadstilen anammades dock, tyvärr,av rasister i början av 80-talet och sedan dess har vissa klädattribut stuckit i ögonen på den oupplyste.

ska vi fortsätta låta detta hända? ska vi gång på gång skriva under rasisters/nazisters skitavtal och godkänna att de snor bitar av kultur som inte har med deras idioti att göra? svenska flaggan, vår nationalsång...

och vad fan är det för fritidsgård som inte går i bräschen för att tuta i lite vett i dessa vilsna människors huvuden? när jag var i fritidsgårdsåldern var detta en fristad för många ungar som halkat snett i samhället. dess personal var utbildade att ta diskussion, att lyssna, att hjälpa på rätt väg.

är det rätt att blunda och låtsas att något inte finns?
är det rätt metod att förbjuda klädesplagg för att stoppa rasismen i vårt samhälle?

låt inte latheten ta överhand och öppna ögonen!
deal with it.

läs mer på nyheter24 här.

kim.

malin och maltesom trogen "morgonpasset i p3"-lyssnare bidrar jag då och då med sms till programmet. i morse såg jag en chans att verkligen sätta ett avtryck i mediehistorien då martina, kodjo och hanna behövde hjälp att döpa sina nyanlända fiskar (två malar). givetvis skulle de heta malte och malin tyckte jag så jag sms:ade in och nu heter de så.

kim gör avtryck i historien.

kim.

håll dörren öppen

lyssnar på diskussionen i p3 om det är rätt eller fel att stänga gränserna till sverige. två saker slår mig starkare än någonsin:

1. vi har inte råd att tacka nej till kompetens. rätt person till rätt jobb oavsett etnicitet.
2. visst fungerar väl detta "both ways"? stänger vi gränserna är det bara att dra hem alla utlandssvenskar som njuter av livets höst längs spaniens alla boulebanor och min egen plan att återigen leva utomlands i framtiden får skrotas helt.

känns det smart att stänga in oss i sverige och hiva iväg nyckeln?
faller vi ner i den gropen krävs det så mycket mer än gunde svan för att finna rätt på ett upplåsningsdon igen.

kim.

byråkratins fula tryne

diskussionen om hets mot folkgrupp angående malmöpolisens bristfälliga uppträdande på den berömda filmen intresserar mig. plötsligt ploppar relaterade fall upp som svampar ur mossen. exempelvis har bland annat exempelpersoner tilldelats namn som neger negersson och liknande vid en polisundervisning.

givetvis finns en definition på vad som kan och inte kan kallas hets mot folkgrupp. tydligen föll inte incidenten med filmen under denna definition då personerna kommentarerna var riktade mot inte hörde dem.

nyss hörde jag på radions nyheter att det finns en nedre gräns av tre utsatta personer för att situationen ska rubriceras som hets mot folkgrupp, men jag vet inte om detta stämmer. det låter nämligen absurt.

för ett år sedan, däremot, kallade en kille några poliser för "grisar" vilket nu ska leda till åtal.
killen riskerar böter för "förolämpning".

är det bara jag som ser det tvetydiga och smått komiska i detta? att ett gäng poliser kan sitta och häva ur sig de mest rasistiska påhoppen och inte dömas eftersom de satt i en bil och måltavlan inte råkade höra. men att en 15 årig kille riskerar att dömas till böter för "förolämpning" för att han kallat några poliser för en djurart.

hur ofta leder byråkratin till en bra lösning?

kim.

sila texten

jag kan inte riktigt tro att det är sant. folk är uppriktigt förvånade över att blondinbella och de varumärken hon pushar på sin blogg har ett samarbete. ärligt talat är det ett av de absolut äldsta tricken i boken. få en inflytelserik person att snacka om ditt varumärke med rätt segment. detta höll man ju på med i grottan.

någonstans måste sveriges läsare inse vikten av källkritik. visserligen råkar just det blondinbella och co håller på med i vissa fall även vara juridiskt diskutabelt. men i upprikthetens namn måste jag ändå påstå att vi som läsare också har ett visst ansvar. vi kritiserar ju politiker varje dag, ja vi slaktar dem till och med om de köper en jävla toblerone på fel kort. vad är det som säger att bloggare ska vara mycket bättre?

jag skulle snarare säga att bloggarna är sju resor värre i många fall. visst ligger det i deras intresse att vara trovärdiga men inte fan behöver de ta hänsyn till samma moralkod som poliker måste.

se bortom.
tänk om!
sila.

kim.

skokastartrenden är het

jag gillar den nya skokastartrenden. den är så oerhört förnedrande. helt klart det bästa tillhygget att kasta på någon man verkligen inte tycker om, både praktiskt och effektivt.
praktiskt för att de alltid är med.
effektivt för att de är lätta kasta samtidigt som de är hårda.
genialt.

här är
originalet.
här är påhakaren och co.
och här är spelet!

kim.

pilotens förbannade plikt

ljudupptagningen som föregick nödlandningen i hudsonfloden för ett tag sedan har nu offentliggjorts. kan vi komma överens om att vi är färdiga med den grejen nu? alla överlevde, allt gick bra, släpp det.

det som stört mig mest av allt i rapporteringen av denna händelse är att det verkar finnas en sådan beundran av piloten. javisst, skitbra att han landade planet tryggt och fint i floden, inget ont om det. men, ärligt talat, att han höjs till skyarna för att han gick igenom planet för att se att ingen hängde kvar där inne är väl ändå hans förbannade plikt? likt en båtkapten är det hans skyldighet att se till att alla levande tagit sig ut innan han själv lämnar fartyget som siste man.

tänk om vi skulle impas för att kocken tvättar händerna innan han/hon tar i maten eller för att kirurgen söver patienten före operation?

sluta impas av självklarheter.

kim.

att ligga med djävulen

aftonbladet kan sin sak när det gäller bildsättning. de skrapar fram en grimaserande mojje när de skriver om hans hjärtattack och de letar frenetiskt i arkiven efter en ögongnuggande victoria när rykte om uppbrott med daniel börjar florera. nu har de lyckats igen.

centerpartiet har, enligt aftonbladet,
"sålt sin själ" när de idag avslöjade att de släpper till för kärnkraftens och övriga allianspartiers förmån. men det fantastiska är inte detta, enligt mig, det är bildsättningen. titta bara:


foto taget från aftonbladet (scanpix)

maudan ser ju verkligen ut som hon inte bara har sålt sin själ till djävulen utan också som om hon hoppat i säng med honom. man riktigt hör henne skrika "moahahaha!".
titta sedan på freddan. "nu har vi allt lurat henne, bonnjäntan" säger han och tittar på sina kollegor bakom maudans rygg.

fantastiskt.

kim.

bäbisdelfinen

förresten:
en liten söt bäbisdelfin hittas strandad i vattenbrynet utanför frillesås i halland. två flickor hittar den:


bild från metro (per ingerstam)

ser ni hur flickorna gråter och är förkrossade över det lilla livets berövande?
hur de försiktigt klappar djuret som plåstrade de om det.
alltsammans är oerhört hjärtskärande.

även cissis känslor har tumlats om.

kim.

en kvinna med bett

det är verkligen skrämmande hur metros journalister i tid och otid använder sig av expertuttryck utan att själva kunna kalla sig just experter. det kanske är jag som inte hänger med i svenska akademins uppdatering av ordlistan, men sen när är verbet "att topsa" ett giltigt uttryck? i dagens metro kan vi på framsidan läsa om en kvinna som blivit utsatt för ett våldtäktsförsök och i tumultet lyckats bita gärningsmannen i hans vantbeklädda tumme:

"kvar på marken låg kvinnans tappade tänder och mannens vante. statens kriminaltekniska laboratorium fick efter en tid en träff på dna-spåret i vanten. det kom från en 18-åring, som blivit topsad sedan han blottat sig för en brevbärare."

texten väcker ett gäng frågor. är detta journalistens eget uttryck? är det kanske den intervjuade personens interna språk? vem korrekturläste artikeln?

det är även intressant att spekulera i hur denna topsning (se, en ny böjning!) gick till. togs blottaren in på stationen för att bli topsad, eller hade kanske den utsatta brevbäraren sinnesnärvaro nog att snabbt slita fram en tops, kasta sig fram och...

något annat klart uppseendeväckande med texten ovan är den första meningen. "kvar på marken låg kvinnans tappade tänder och mannens vante".

kvinnans tappade tänder?

som nyfiken läsare frågar jag mig då: hur gammal var hon? det kan kanske tyckas irrelevant, men icke. det avgör nämligen precis hur hårt hon faktiskt bet mannen.
löständer - inte så hårt.
vanliga friska tänker - urkraft.

seså metro, förklara er. teach me.

kim.

slow flow

någonstans finns det en gräns för hur mycket kreativitet man kan skita ur sig på dygnets 24 timmar. det hela når till slut en punkt där hjärnan inte hittar någonstans. likt en skärmsläckare studsar tankarna mot sinnets ytterkanter och stannar aldrig någonsin. inte en enda impuls går att spåra.

ett visst mått av tempo är ett absolut krav i all produktion. drivet. från klarhet till klarhet.
när bränder börjar släckas, däremot, och garderoben bytts ut mot den av en terminator vill impulserna liksom inte haka på. det blir tilt helt enkelt.
cyntax error.

"flow" är inte ett mått på kompetens eller ren tur. det har endast och allena med hjärntrafik och feedback att göra.

kim.

frihet är en ostfralla

frihet.
ordet innefattar lika många betydelser som det finns människor på jorden. därför är det fullkomligt omöjligt att ge det en allmängiltig förklaring.

det vore rentav en förolämpning.

för vem fan är jag att säga att min uppfattning om vad frihet är, också är giltig för det ensamma svältande barnet i något av världens gudsförgätna hörn?

men om jag låter bli det då? om jag bara ser till mig själv? om jag försöker gräva i mitt inre och hitta ett minnesfragment som stavas "frihet"? om jag kan dela med mig av hur jag tycker att det borde få vara för alla? kanske spelar det roll.
så här:

frihet är en liten flicka med tovigt hår och stora framtänder. en flicka vars händer är nedgrävda i strandens sand i hopp om att finna kina. skrubbsår på knäna och magen fylld med ostfralla. ögon med målinriktad blick och hemmets trygghet i hjärtat.

kim.