rädsla och remiss

nog kan man vara rädd för konstiga saker, jag är ett levande bevis på detta. men när jag var liten var logiken, om möjligt, än mer frånvarande. mina rädslor vilade på två stora feta pelare.

1. en bild på mig själv som spädbarn där ögonen lös röda

2. sugtoaletter (toaletter som inte sköljde ner produkterna utan snarare våldsamt sög ner dem med ett vansinnigt vrål)

frågan är då vad detta säger om mig.
det logiska skulle kunna vara dåliga fotografer till föräldrar och somrar och åter somrar på olika campingutedass.

eller:

grunden till min mörker/dvärgfobi och total intollerans mot irriterande höga ljud.

eller så var jag bara barn och rädd för konstiga saker.
precis som nu.

och, just det, jag tar gärna emot kritik om den är befogad. om det däremot klart och tydligt lyser igenom att läsaren inte gjort sitt jobb och läst texten så måste jag tyvärr kasta tillbaka kritiken och säga:

"gör om gör rätt"

i det aktuella inlägget ("skärp er!") står det nämligen tydligt:

<<och, ja, jag vet att jag bara skriver med små bokstäver. det är fel. men det är snyggt, kom inte och säg något annat. stora bokstäver är vräkiga och tar på tok för mycket plats.>>

kom igen, försök en gång till!
lär mig!
kim.

att acceptera sitt tillståd

ända sedan jag började i skolan vid 1980-talet slut har jag varit en manisk "be there or be a looser"-människa. att skolka eller inte dyka upp på grund av sjukdom har aldrig varit något val. detta är något jag själv skapat. jag får helt enkelt ångest av tanken att inte ta del av det som jag borde ta del av. jag tror jag har försovit mig sammanlagt fem gånger i hela mitt liv.

plötsligt ser mitt liv annorlunda ut. jag har ett jobb med månadslön och jag känner mig tryggare än jag tidigare gjort. plötsligt kan jag resonera på ett logiskt sätt med mig själv.

"ja, kim, du är sjuk, du har feber och när du väl börjar hosta pågår det i en halvtimme. du har rätt att vara hemma, den enda du är skyldig något är dig själv."

så idag har jag mitt livs första hela sjukdag. jag har feber och ligger i sängen med pyjamas och faller in och ut ur sömn. det känns inte bra, men ok. jag är så van att tvinga mig själv förbi feber och yrsel, sträcka på ryggen och bara utföra det som ska utföras att drömmarna bildar oformliga alarmklockor som brutalt dunkar mitt huvud i väggen med sina enorma visare till armar. 

det har ingenting med stolthet, styrka eller diciplin att göra. 
det är ren och skär dumhet. 
är man sjuk så är man sjuk och då ska man vila.

det övar jag på idag.
kim.

snopet

ponera. bara föreställ er scenariot:

vi har planerat i flera år och vi har tänkt på allt. planen är genomtänkt i minsta detalj.
exakt där ska bilen med bombatrappen stå.
exakt där ska vi sätta de andra bilarna i brand.
och här. här ska vi kedja fast en väska, nej, en kappsäck, med en till atrapp i.
jag vet. jag vet. vi skriver "bomb" med stora bokstäver på kappsäcken.
det blir bra. det här blir bra.
jävlar vad stålar vi ska sno.
jävlar vad rika vi ska bli.

men något gick snett.
något grundläggande stjälpte hela den perfekta planen.
inte kunde vi veta vad som hänt sedan vi åkte in i finkan.
inte har vi läst någon tidning.
det är inte våran grej.
vi är lite för hårda för det.
hur skulle vi kunnat veta att posten inte längre hanterar kontanter?
what tha fuck i kassaservice anyway?

o så kul det hade varit.
kim.

angående dokumentärserien "unga mammor"

ursäkta mig men hur fan i hela helvetet kan man försvara att man röker när man är gravid?
den alldeles för unga höggravida blivande mamman på tv-apparaten pratar med sin barnmorska som frågar hur det går med rökningen. hon svarar att det går bra. senare säger hon att hon innan graviditeten rökte ett paket om dagen men att hon nu faktiskt "bara" röker tio om dagen. dessutom lägger hon till att hon absolut inte skulle röka tjugo cigaretter om dagen för det skulle ju vara som att "dricka en flaska brännvin och man måste ju tänka på lillan". till saken hör att hon två gånger redan varit inne på undersökning eftersom barnet inte rört på sig. som om detta inte vore nog är hon rädd för att göra kesarsnitt eftersom barnet ligger fel.

hur resonerar en sådan här människa?
resonerar hon överhuvudtaget?
kan hon bry sig om någon annan i världen än sig själv?
varför tycker hon att hon är duktig när hon dragit ner på rökningen och inte slutat?

ibland, inte ofta, men ibland blir jag förbannad.
som nu.

kim.

den gyllene bananen


har ni tänkt på hur knasigt det egentligen är att det finns galor? galor för offentliga personer som idrottare, musiker och skådespelare. av någon anledning är de mer värda en gala än tex en bankman eller en vaktmästare. eller är det klubbar för inbördes beundran det handlar om? klubbar som har så mycket pengar att de kan köpa in sig på tv? jag tycker det hade varit asballt med en gala för människor som bor i sverige, vilka människor som helst som är eldsjälar, som gjort någonting som gjort avtryck på något sätt. en vaktästare som bytt ut alla glödlampor i skolan till energilampor och dessutom fått mattanterna att källsortera. eller kanske en dagis/skolfröken som ger särskild uppmärksamhet till utsatta barn och jobbar aktivt mot mobbing. eller kanske en ledamot som fått igenom sitt förslag att just hennes/hans kommun ska finansiera bygget av en ny skola i en afrikansk by.

en svenssongala.
första pris en gyllene banan.

svenne banan-galan.
vi är coola, det vi gör när vi gör goda saker är svinhäftigt.

kim.

trendsetterns magi, vår magi


det är ett jävla tjafs just nu om att barn skulle vara någon sorts trendsymbol, en accessoar, som en liten liten hund med bjällra runt halsen. det ligger en oro i luften som fylls av farhågor som att dagens nyblivna föräldrar inte tar sitt ansvar och tror att det är en dans på rosor att föda, ta hand om och uppfostra ett barn.

och jag kan inte annat än att hålla med, för det är precis vad som hänt, med viss modifikation. precis som allt annat som lyfts upp av 70- och 80-talister så länge vi levat, har det blivit trendigt att ha barn.

vi är the trendsetters of the world.
är något viktigt men lite mossigt så hottar vi upp det och förvandlar det till årets julklapp.

vi är individualister som vet vad vi vill, tar för oss och når våra mål, hur klyshigt det än kan låta.
vi är drömmarna som gör drömmen verklig, vi är de som sättar höga mål för att sedan bygga en stege, vi är problemlösarna.

vad än det kan handla om så finns en lösning.
"det löser sig" har ingenting med lathet eller oansvar att göra, snarare tvärtom. det handlar om en självkänsla och ett hopp om framtiden som bara gör oss allt hungrigare.

allt vi tar i blir till guld, inte bara för att vi kan klämma ut lite pengar ur det utan också för att världen blir så mycket vackrare om den glänser och glittrar.

därför: javisst, det är klart att det är trendigt att få barn, det är ju vi 70- och 80-talister som får dem nu. det har ingeting med brist på ansvar eller verklighetsinsikt att göra. vi har bara sett till att det är lite extra kuligt att ha barn nu. vi anpassar verkligheten efter våra trendkänsliga, individualistiska hjärnor. vi gör det bekvämt för oss, så att vi trivs; och sedan när är det förbjudet att trivas?

för ett antal år sedan sade herr persson till folket:
"skaffa fler barn, vi har för få!"
"japp, ska bli!" sa vi och gjorde barnvärlden till en trendrörelse.

och vad har hänt? babyboomen är ett faktum. barn ploppas ut på löpande band och än en gång har vi löst problemet.

så lägg ner gnället och sluta upp att vara bitter för att vi lyckats göra något kul av det som så många unga tidigare varit livrädda för. ska jag ta hand om mitt barn i arton år kan jag väl lika gära ha roligt under tiden och se till att trivas i en fin tillvaro, eller?

för vad är livet om man inte har lite kul då och då?

kim.

public service vs. kommersiell tv

det finns en hel del yrken som gör att världen vänds uppochned. yrken där en sådan enkel sak som att röka eller dricka gör att utövaren plötsligt ser som en elak människa, eller rent av en lögnare.

ett av dessa yrken är barnprogramledare.

för ett par år sedan såg jag en av svts bolibompaprofiler ta en öl i solen med sina kompisar inget kontigt med det. eller? jodå,  i allra högsta grad.
plötsligt tar han nämligen inte bara en öl, han är också ett dåligt föredöme för vår yngre generation. tänk vilket ansvar som vilar på deras axlar.

visst skulle man kunna säga detsamma om politiker, men de ska ju på ett helt annat sätt representera den svenske medborgaren. de ska säga vad som är fel, de ska visa vad som är rätt och de ska göra misstag precis som svenne banan, fast med ett sjukt mycket större kapital i grunden. allt för att visa hur jävla fel det kan gå.

nej, helt klart står att bolibompaprofiler inte kan leva som vi andra.
konstigt nog känns det som lattjo lajban-lallarna dock får göra som de vill.

antar att det är det som är skillnaden mellan public service och kommersiell tv.
inte ska vi behöva pröjsa radiotjänst för en snubbe som skojar med våra barn på eftermiddagen för att lite senare pimpla bärs på bishops arms...

kim.

antingen eller

jag skulle inte kalla mig själv naiv. jag är snarare hoppfull. att hoppet är det sista som lämnar mig, innan livet självt, står oerhört klart. jag tycker om att tro det bästa om folk, jag älskar att vilja att allt ska gå bra och jag önskar alltid att de bästa stunderna aldrig ska ta slut.

jag vet. det låter förjävligt. rent utsagt irriterande, nu när jag läser det. men så är det. jag kan inte leva annars. jag kan inte gå runt och fokusera på att snart tar detta slut eller de tycker ändå inte om mig eller vi kommer ändå inte vinna högsta vinsten.

om chansen eller möjligheten finns där så kan allt inträffa.
jag antar att det är en av hörnstenarna i en hammarbyares personlighet.

därför blir jag så ledsen när jag känner av stress vid en kväll som har med alkohol att göra.
allt detta tjat om att "jag ska upp tidigt imorgon" jagar upp jävulen i mig. antingen går man inte ut eller så håller man inne med morgondagen. morgondagen har ingenting på puben att göra. morgondagen hör hemma i väckarklockan och den slår vi inte på förrän lilla huvudet ligger på lilla kudden, hur sent det än är.

att sedan gå hem tidigt ändå är en helt annan sak. då har sinnet ändå varit vidöppet hela kvällen och omständigheterna istället tagit tag i saken.

ansvar är ansvar. kan du inte ta ansvar för din bakfylla, gå inte ut.
kan du inte slappna av med en bira, stanna hemma.

så enkelt.
kim.

frihetens band

jag tycker ett visst mått av övervakning på allmän plats kan vara ett förnuftigt drag av de som bestämmer. det blir lättare att döma den skyldige. det blir lättare att fria den oskyldige. men någonstans i mitt inre skär dock en liten morakniv.

jag är nämligen fostrad under devisen "frihet är de bästa banden".
med tilltro och respekt kan en hel värld lyftas och få självförtroende och vilja att göra rätt.
misstro, däremot, dämpar, provocerar och förolämpar.

därför:
övervaka gärna det offentliga rummet men låt oss vara privata när vi behöver det.
låt oss krypa in i vår koja.
låt oss bli litade på.
låt oss välja.
låt friheten vara våra band.

gör oss inte till pubertetsstinna tonåringar som måste hävda våra rättigheter tills vi spricker och läcker agression.

vad hände med frihet under ansvar?
kim.

bassning

men snälla snälla ni... vi säger "ingen går säker" inte "ingen går säkert". kan vi komma överens om det?

inser ni inte det uppenbara missförstånd som direkt borde belamra er hjärna?

lägg betoning på ordet "går" i "ingen går säkert".

förstår ni?

lägg av nu.
kim.

på håret

                                            

jag har aldrig varit en nageltjej, tycker de är rätt äckliga egentligen. det fastnar saker under dem och det gör svinont när de går av. därför är mina så korta de bara kan bli. alltid.

däremot är jag helt klart en hårtjej. ja, alltså, jag är inte ovanligt hårig, inte heller köper jag kläder gjorda av hår, jag gillar att greja med huvudhåret. håret på huvudet. att gå till frisören är som julafton för mig. inte är jag särskilt knusslig heller, "gör vad du vill" säger jag bara, blundar och hoppas på ett mirakel. då och då slår miraklet in. ibland inte. men kul är det och mycket pengar kan jag spendera på det hos rätt klippare.

så säg mig nu hörrni:
vart finns götets bästa frillesör?

cut!
kim.

hur sant?

vetenskap är intressant. genom forskning kan vi ta fram häpnadsväckande resultat som i vissa fall ställer en del ting på ända. min egen erfarenhet av forskning har kanske inte gjort storfotsavtryck i historien, men resultaten finns av såväll b- som c-uppsats. det intressanta med forskning och dess resultat (vetenskap) är att småskalig sådan oftast kan räknas ut utan både kvalitativ och kvantitativ metod. skillnaden är dock är dessa uträkningar då inte får kallas vetenskap utan hänvisas med besked till den väsentligt mer förnedrade gruppen "generalisering".

vi har för svindlande länge sedan hittat på ett system som godkänner kunskap och det är det enda system som gäller. annars är det inte sant.

annars är det inte sant.

med andra ord är allt annat skitsnack och bör förvisas långt ner på svarta listan av lögner.

eller så litar vi bara på varandra och hoppas vi vill varandra väl.

kim.

så sant så sant

måste bara påminna er om en av de bästa filmreplikerna:

"...it's also unacceptable that chocolate makes you fat, i had my share and guess what?"

gott nytt förresten.
kim.